fredag 11 september 2009

Fredag... ÄNTLIGEN!

Hur kan det komma sig, att även om man inte har något att göra på veckorna är man ändå glad att det är fredag?
För mig kvittar det ju egentligen om det är fredag eller måndag.

Hur som helst. Har varit på möte idag på AF, information om en Jobbcoatch. Jag har bestämt mig för att jag inte vill ha någon.
Jag har insett, att vad den personen kan göra för mig, det kan jag göra för mig själv, så varför?

Jag förstår däremot inte hur det kan komma sig att vår regering vill lägga pengar på detta? Varför inte lägga de pengarna på något annat istället? I och för sig så har ju detta skapat jobb för vissa som är jobbcoatcher, men inte är det ju många...

Efter de jag varit på mötet åkte jag och handlade, gick och funderade vad det skulle bli till middag, och jag bestämde mig för att marinera kött, och göra en broccoligratäng. Det är ju så himla gott!!

Tänkte ge er ett bra recept på broccoligratäng, det är ju faktiskt så, att godare går inte att hitta!

1 kg färsk broccoli eller 750 gram frysta

OSTSÅS TILL GRATÄNG:
2 msk smör eller olivolja
3 msk vetemjöl
2 dl vatten från kokningen av broccolin
2 dl mjölk (standard)
1 dl lagrad riven ost
1 ägg
0,5 dl grädde
Salt och vitpeppar (samt ev. lite cayenne)

Gör så här:
Koka upp en kastrull med vatten. Tillsätt 0,5 tsk salt.
Rensa under tiden broccolin. Skär loss buketter och dela de som är stora. Broccolistammen kan du putsa och hacka i bitar och koka den med.
Koka broccolin i ca 5 minuter. Börja med ostsåsen.
Smält smör eller häll olivolja i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör ut det. Tillsätt mjölken och rör ut den lite i taget medan det tjocknar.
Ta undan 2 dl av kokvattnet och tillsätt till ostsåsen. Låt stå och koka några minuter på medelvärme och rör då och då.
Häll av broccolin i ett durkslag.
Lägg den avrunna broccolin i en gratängform.
Sätt ugnen på 250 grader.
Rör ner den grovrivna osten i såsen. Tillsätt något kryddmått salt och vitpeppar. (Ev. en nypa cayennepeppar).
Blanda grädde och ägg i ett glas eller bunke och rör i det i såsen.
Slå ostsåsen över broccolin i gratängformen.
Gratinera i övre delen av ugnen (250 grader) tills gratängen fått fin färg ca 5-10 minuter.

Men vad ska vi dricka till det då?

Det är ju faktiskt fredag... Jag tror det få bli ett gott rött, kanske Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge. Det ska tydligen passa bra till fläskkött som vi ska äta!

Om det är så att det inte funkar finns det kvar från tetran som jag köpte förra helgen, det är ju Allegro.

Super, går inte att inte tycka om!







Inga kommentarer: