onsdag 2 september 2009

Kassler med gratinerade äpplen!



Jag har alltid varit barnsligt förtjust i kassler. Det är väldigt gott och i princip omöjligt att misslyckas med. Så här kommer ett recept på en väldigt enkel kassler rätt.

Kassler med gratinerade äpplen!

Ingredienser
600 g kassler
2 äpplen
100 g ädelost
3 dl ostsås

Potatismos:
1 kg mjölig potatis
3 1/2 dl mjölk
salt och malen vitpeppar

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Skala potatisen, skär den i mindre bitar och koka potatisen mjuk.
2. Skär kasslern i skivor, kärna ur och skiva äpplet. Varva kassler och äpplen i en smord ugnssäker form, slå på ostsåsen och smula sedan över ädelosten. Gratinera i ugnen i 15 minuter.
3. Slå av vattnet från potatisen och låt den ånga av lite. Koka upp mjölken och mosa potatisen med en rotfruktsstöt. Häll mjölken över potatisen och vispa moset hastigt till luftig konsistens, krydda med salt och peppar.



Till efterrätt blir det smulpaj. Jag var till min mamma och plockade rabarber i början av sommaren, och de finns fortfarande kvar i frysen, så det får bli:

Smulpaj med rabarber!

Ingredienser
100 g smör
1 dl socker
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
3-4 spröda rababerstjälkar
1 tsk kanel

Till servering:vaniljsås, vaniljvisp eller vispgrädde

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°. Skölj och skär rabarbern i mindre bitar. Lägg dem i bottnen på en smord, ugnssäker form. Pudra över kanelen.
2. Nyp ihop smör eller margarin, socker, havregryn och vetemjöl. Fördela smulet över rabarbern. Grädda i 20-25 minuter.

Tips: Smulet blir gott över nästan vilken frukt eller vilka bär som helst.
Äpplen är alltid en höjdare, liksom blåbär.

Inga kommentarer: