Det blev på tal och mat och liknande och hon berättade om en maträtt hon och hennes sambo hade gjort. De hade gjort en fantastisk god pasta sallad med feta ost och allt möjligt gott i. Hon berättade att hon ätit den i omgångar hela kvällen, för att den var så god.
Men så sa hon att efter det har de aldrig gjort den igen... och då kom jag och tänka på det, att det är ofta även jag gör så. Och jag tror att det är fler än oss som gör på detta sättet.
Det känns som att man ofta har en 10-12 maträtter som man gör, och dessa snurrar bara runt. Sen blir man så otroligt less på en, byter ut den och så fortsätter det.
Jag har ju så otroligt dålig fantasi när det kommer till mat. Jag skulle vilja ha riktigt bra fantasi, så vi kan käka varierande mat hela tiden.
I alla fall kom jag då att tänka på min lergryta som jag har ståendes i ett skåp som jag inte använt på flera år... Jag kommer ihåg en period i mitt liv när jag ofta gjorde mat i den, så enkelt och gott det var. Så jag betsämde mig för att idag göra mat i min lergryta.
Berättade den fantastiska iden för min sambo igår kväll när vi lagt oss, och jag började fundera vad jag skulle göra i den. Men det enda jag kunde komma på var då kålpudding... Det blev inte min sambo så intresserad av.
Jag kan inte komma på något annat, känner att jag måste söka rätt på min kokbok (jag tror nämligen jag ska ha en kokbok som heter "Laga mat i lergryta").
Jag kan inte komma på något annat, känner att jag måste söka rätt på min kokbok (jag tror nämligen jag ska ha en kokbok som heter "Laga mat i lergryta").
I alla fall, innan min sambo åkte iväg till jobbet i morse, kom han in till mig, väckte mig och gav mig en puss och sa "Tänk vad det skulle vara gott med en god soppa till middag..."
Sen for han. Så då fick jag ju tänka om och inse... det får bli en köttsoppa istället.
Så nu har jag ställt tillbaka min lergryta i skåpet igen, och funderar då ifall det ska ta ytterligare en ca 4-5 år innan jag plockar fram den igen...?
Men köttsoppa är ju inte heller fy skam. Det är lite de tiderna nu när jakten har dragit igång.
Ingredienser
3 l vatten
450 g högrev
1.5 st lök
1.5 st purjolök (det vita)
1.5 bit rotselleri
1.5 bit kålrot
4.5 st morötter
ca 8 stycken medelstora potatisar
15 st vitpepparkorn
1.5 kvist timjan
1.5 kvist lagerblad
(obs färska lagerblad är mycket mildare).
Om ni har torkade blad räcker det med tre
Gör så här
1. Koka upp vattnet och lägg i salt, kryddorna och löken i klyftor. Lägg i köttet.
2. Låt allt koka sakta tills köttet är mört, cirka 1 timma. Skumma bort ev skum med en hålslev.
3. Skala rotfrukterna och skär i tärningar eller skivor. Sköj och skiva purjolöken.
4. Ta upp köttet och koka rotfrukterna knappt mjuka, cirka 25 miunuter. Lägg i purjolöken och koka ytterligare 5 minuter.
5. Tärna köttet eller skär det i skivor. Lägg ner det i soppan igen och smaka av ytterligare med salt och peppar.
6. Servera gärna med en ostmacka.
Klimp:
2 msk smör eller margarin
5 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 ägg
½ tsk salt , vitpeppar
(½ tsk stött kardemumma)
Smält matfett i en kastrull på svag värme. Tillsätt mjöl, rör om väl och späd med mjölken. Koka upp under ständig omrörning och låt sedan den tjocka såsen sjuda under lock 3 min. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt ägget och rör om kraftigt. Krydda med salt, peppar och kardemumma.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar