onsdag 9 september 2009

Köttbullar

Då var det väl dags att börja fundera ut vad det ska serveras till middag idag.
Dottern har ätit dåligt hela veckan, men det finns vissa saker som hon bara inte kan motstå, en av dessa är köttbullar och kokt potatis (bästa är om de är skalade potatisar).

Köttfärssmet:
600 gram köttfärs
1,25 dl ströbröd
3 dl mjölk
1,5 tsk salt
1,5 krm svartpeppar, malen
3 msk gul lök, finhackad
1,5 st ägg
smör, att steka i

Gör så här:
1. Blanda ströbrödet och mjölken. Låt svälla minst 10 min.
2. Tillsätt resten av ingredienserna och rör till en smidig färs.
3. Fukta händerna med kallt vatten och forma färsen till köttbullar. Lägg köttbullarna på en vattensköljd skärbräda.
4. Bryn dem, några i taget i smör. Skaka stekpannan så att köttbullarna blir jämnt brynta.

Minska värmen och efterstek utan lock i 3-5 min. Skaka då och då.

Gräddsås:
2 msk vetemjöl
1 dl matlagningsgrädde
3 dl mjölk
2 msk kalvfond
½ msk soya
½ tsk salt

Gör så här:
Rör ihop vetemjöl och grädde. Späd med mjölk och tillsätt fond, soya och salt.
Låt koka upp under omrörning. Låt puttra ett par minuter. Smaka av.
Smaklig Måltid!

Inga kommentarer: