måndag 7 september 2009

Lasagne



Idag blir det Lasagne till middag. En lite godare och lyxigare variant.
Detta recept är för 6 personer, lite mer för det är alltid gott att värma lasange dagen efter.

Till efterrätt blir det en enkel choklad... men otroligt gott. Det är gott att ha färska bär till, men det funkar lika bra med en klick grädde till det!

Färdigt på: 1 tim 30 min


Ingredienser
750 g köttfärs
150 g champinjoner
150 g rökt sidfläsk
1.5 burk passerade tomater (400-500 gr)
1.5 dl tomatpuré
6 st klyftor vitlök
3 msk olivolja

3 msk smör
Salt
Svartpeppar
150 g prästost att riva
15 st lasagneplattor


Bechamelsås:

10.5 dl mjölk
3 dl vispgrädde
150 g smör
1.5 dl vetemjöl
Muskotnöt(riv några drag)

Peppar
Salt

Gör så här

2. Skär sidfläsket och chapinjonerna fint.
3. Finhacka vitlöken.
4. Fräs köttet i en panna med mör tills det blir brynt.
5. Fräs sedan sidfläsket, champinjonerna och vitlöken i lite olivolja tills det blir gyllenbrynt.
6. Avsluta med att ha i tomatpurén.
7. Lägg alltsammans i en tjockbottnad gryta och häll i den passerade tomaten.
8. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
9. Låt alltsammans puttra i grytan 30-40 minuter.
10. Ta en något djupare ugnsform och lägg ett lager plattor i botten.
11. Varva med ett lager sås och riven ost och ett lager med köttfärs.
12. Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta med ett sista lager av köttfärsås, bechamel samt ost.
13. Sätt in i ugnen och grädda i 20-30 minuter i 200 grader.

Bechamelsås:
1.Värm upp gräddmjölken vid sidan.
2. Smält smöret och pudra över mjölet.
3. Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt.
4. Slå i hälften av den varma gräddmjölken och rör om så det blir slätt och fint.
5. Slå i resten och vispa om.
6. Låt sjuda sakta i 5-10 minuter.
7. Smaka av med salt, peppar och några drag på muskotnöten











Detta recept är för 4 personer.

Färdigt på: 3 tim 25 min


Ingredienser

2 dl vispgrädde

2 msk socker

100 g mjölkchoklad

0.75 st gelatinblad

Gör så här
1. Blötlägg gelantinbladet i en skål med vatten i cirka 5 minuter. Koka undertiden upp grädde och socker. Ta bort kastrullen från värmen och låt stå 10 minuter under lock.
2. Ta upp gelantinbladet och krama ur vattnet. Lägg ner det i den varma grädden och rör om så att det smälter.
3. Hacka chokladen och lägg i bunke. Häll över den varma gräddblandningen och rör om väl.
4. Häll upp i 4 koppar eller glas och ställ dem kallt i kylen cirka 3 timmar tills de stelnat helt. Servera med färsk frukt, gärna hallon.

Smaklig måltid!

Inga kommentarer: